Assalamualaikum.
bukak-bukak je fb, twitter and instagram harini, semua sibuk dok cakap pasal tarikh 'istimewa' ni. tarikh 11/12/13 . bagi aku biasa je takda benda special pun yang jadi. takdalah tiba-tiba langit harini jadi kaler hijau pulak kan? bagi aku, tarikh tu cuma cantik susunan nombornya. itu jee. :3 tapi untuk sesetengah orang anggap tu satu tarikh yang special sebab tarikh ni merupakan tarikh terakhir dengan tiga nombor yang lengkap. mungkinnn.
bukak-bukak je fb, twitter and instagram harini, semua sibuk dok cakap pasal tarikh 'istimewa' ni. tarikh 11/12/13 . bagi aku biasa je takda benda special pun yang jadi. takdalah tiba-tiba langit harini jadi kaler hijau pulak kan? bagi aku, tarikh tu cuma cantik susunan nombornya. itu jee. :3 tapi untuk sesetengah orang anggap tu satu tarikh yang special sebab tarikh ni merupakan tarikh terakhir dengan tiga nombor yang lengkap. mungkinnn.
baiklahh berbalik pada tajuk. eh? Aishah buat kek? serious talk? haha betullahhh ingat aku memain ke. ini merupakan satu fakta yang tak boleh disangkal lagi. (adoii merepek pulakk). aku memang suka masak pun. lagi-lagi bila part buat kek. aku pun taktau kenapa. haha. kalau aku nampak mak aku dah keluarakn butter daripada peti ais, confirm-confirmlah mak aku nak buat kek. time tu aku la orang pertama yang dah tersembul dekat dapur tuuu.
tak kiralah apa jenis kek pun yang mak aku nak buat, aku mesti join. mesti punyalah. kalau aku takda, kek tu takkan menjadi. (amboiii panda-pandai je buat ceritaa). hahaaa. bagi aku memasak ni memang satu terapi dan juga satu kepuasan. lagi-lagi bila ada orang yang sudi makan masakan kita tu. hhe kalau dapat pujiann lagi kembang semangkuk lah akuu. haha
harini mak aku bercadang nak buat kek biasa je. err dalam erti kata yang mudah ''kek bodoh''. kek yang paling simple. takda guna bahan-bahan berat pun. dannn aku akan selitkan sikit resipi kat bawah tuu. hehh :D
what you need is:
1. sebuku butter
2. satu cawan gula
3. 6 biji telur
4. 1 sudu kecil esen vanilla/ serbuk vanila
5. 6 biji telur (supaya lebih gebu)
6. satu cawan tepung gandum
7. satu cawan tepung naik sendiri
8. pewarna (ikut suka hati korang)
method:
- pukul butter dan gula sampai kembang (jadi warna putih)
- lepas tu masukkan telur (masukkan satu-satu. jangan masukkan sekali gus) diikuti denagn esen vanilla
- gaul sampai rata. then masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. dan diikuti dengan tepung naik sendiri
- again, gaul sampai rata. bila dah rata, baru masukkan pewarna
- lengserkan loyang dengan butter atau planta
- masukkan adunan tadi dalam loyang dan bakar sampai masak.
lepas dah ikut step ni, siapalh kek koranggg. nanti tinggal ngap je! confirm sedapp. kat bawah ni aku ada selitkan beberapa gambar masa aku buat kek tadi. silalah tengokk :)
inilah dia rupa kek aku. tapi ni versi belum masak. ya ya presentation memang hancuss. aku tak suka buat kek yang bercolourful macam ni. haa ni lah jadinyaa. hodoh betul. kepada bakal mak mertua pada masa hadapan, tolong faham keadaan saya. hahaha. walaupun presentation burukk, rasa sedapp. saya jamin itu. (lebih jeee :3)
masa kek dah fully masak, ginilah rupanyaaa. macam yang aku cakap tadi, biar buruk rupa asalkan rasa sedap. kalau rupa cantik rasa tak sedap pun tak guna kan? ok taknak cakap banyak. biar gambar menceritakan segala galanya. :) see you next time.
Comments