Skip to main content

Aku Yang Penakut

Assalamualaikum.

          pada petang yang sepoi-sepoi 3 hari yang lepass, kakak ku hantar mesej kepadaku. lalu dia berkata . . . ok stop. main-main pulakk. kalau nak buat ayat India dekat sini baik kau stop. yelahh serius ni serius. macam yang aku kata tadi, 3 hari yang lepas akak aku ada mesej aku. haa, dia offer aku pergi holiday kat PD hujung bulan ni. yeaa aku memang suka bab berjalan ni. lagi-lagi bila mak ayah aku dah bagi greenlight. *bulu cicir betul!* demi menambah idea dan pengalaman aku pun agree lah nak ikut.





malam semalam akak aku tanya lagi, "jadi tak nak ikut?" mestilah jadi. siapa nak menolak kalau bab berjalan ni? disebabkan aku pun dah setuju akak aku pun cepat-cepatlaa book tempat nak tidur. the chosen place is 'Glory Beach Resort'. okehh dengan excitednya aku pun pergilah Google search tentang resort yang jenis apartment tu. know what I found?! 'Glory Beach Resort BERHANTU'. hambikkk! berderau darah aku baca. ah sudahhh aku ni dahlah penakut. tahap penakut aku 10/10. yang buat aku paling takut, ni holiday pertama aku without umi and ayah T.T aku memang tak suka benda-benda horror ni. 


          takkan nak cakap tak jadi ikut. akak aku dah siap-siap booking tempat. kalau aku tarik diri rugilah. takkan aku nak korbankan holiday trip aku semata-mata takut dengan 'makhluk tu'. kebetulan malam tadi Halmeoni (nama panggilan untuk kawan aku) online. aku pun whatsapp lah kat dia. punyalah panjang leabr aku taip. nampak beno penakut tahap gaban. dia pun bagilah tips-tips. yelahh aku ni kalau dah beralih tempat tidur memang payah nak lelap nanti. lagi-lagi bila tau pasal 'benda tu'. aku rasa sepanjang malam tu aku takkan tidur. so Halmeoni bagi lagi tips. ohh baiknya kau Meonii. I love you! *tetiba*






terharu ada kawan yang memahami situasi ku. T.T Insya Allah nanti aku praktikkan. tenkiu Meoniiii! and "Aishah, kau pergi sana nak holiday kan? so enjoy your holiday lah. bukan suruh kau buat aktiviti paranormal punn :3"  "kata nak travel macam Hanis Zalikha". "kata nak jadi blogger terkenal". ok ni semua ayat nak sedapkan hati je. apa apa pun aku berserah pada Allah. Yakin pada-Nya. tu paling penting!




Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…