Skip to main content

Cara Membuat Tepung Goreng Ayam dan Ikan

Assalamualaikum.

Hai.

Dalam entri Resepi Ayam Masak Butter aku ada * kan pada bahagian tepung untuk menggorengkan. Seperti yang dijanjikan entri kali ni aku nak kongsi cara aku buat tepung untuk goreng ayam ataupun ikan.

Lama dah sebenarnya tercari-cari resepi ataupun cara-cara goreng ayam ala-ala KFC dengan ikan siakap goreng garing macam dekat kedai makan tu tapi selalunya tak jadi. Lagipun kalau nak beli yang jenis instant tu macam tak berapa bagus je. Baik buat sendiri.


Bahan-bahan :



  • 1 cawan tepung gandum 
  • Setengah cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • Sedikit garam (secukup rasa masin)
  • Serbuk lada hitam (tabur ikut suka nak banyak mana)
Cara-cara :
  •  Gaulkan semua bahan sehingga sebati dan siap digunakan!
Bahan-bahan dengan cara-cara senang gila nak buat. Aku dapat idea untuk buat tepung menggoreng ni pun sebab dah buntu nak pakai tepung apa untuk jadikan ayam dengan ikan tu garing. Jadi nampak semua tepung ada dekat rumah, aku campurkan je la semua jenis tepung yang ada. Lepastu, tambah la bahan-bahan lain untuk lembih umphhh!

Comments

Mrs Hazeera said…
boleh buat nanti!!
Mrs Pip said…
Bagus resepi ni, senang nak buat...
Mcm kat rumah mrs pip, segala jenis tepung ada..
Nnt nak try pula guna resepi yang ni...

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Senarai Make Up Brand yang Berkualiti

Assalamualaikum.

          Hai. Harini adalah nak share sikit pasal brand make up yang tengah meletups letups sekarang ni. Maklumlah, semenjak dah masuk dunia media ni dah pandai la sikit-sikit bab kecantikan, bab make up dan yang paling penting dah baca majalah CLEO yang memang sarat dengan maklumat make up dan brand make up terkini.


Urban Decay

Siapa tak kenal Urban Decay? UD memang sangat famous dengan dia punya eyeshadow pallet. Even aku pun tak ketinggalan menggunakan eyeshadow pallet jenama UD ni. Yang aku guna NAKED3. Memang best sangat brand ni, macam-macam jenis eyeshadow pallet korang boleh pilih, ada nude set, smokey set eh macam-macam lagilah!
          Di samping combinasi warna dia yang tahan lama dan cantik, UD ni pun senang nak apply. Tak payah nak tenyeh banyak-banyak sampai jadi hantu cina. Walaupun celet sikit, dah ada eyeshadow melekat pada kelopak mata korang. Lagi yang best, setiap set eyeshadow ni dia sediakan sekali eyeshadow brush. Senanglah kan kalau korang ta…