Skip to main content

Cara Membuat Tepung Goreng Ayam dan Ikan

Assalamualaikum.

Hai.

Dalam entri Resepi Ayam Masak Butter aku ada * kan pada bahagian tepung untuk menggorengkan. Seperti yang dijanjikan entri kali ni aku nak kongsi cara aku buat tepung untuk goreng ayam ataupun ikan.

Lama dah sebenarnya tercari-cari resepi ataupun cara-cara goreng ayam ala-ala KFC dengan ikan siakap goreng garing macam dekat kedai makan tu tapi selalunya tak jadi. Lagipun kalau nak beli yang jenis instant tu macam tak berapa bagus je. Baik buat sendiri.


Bahan-bahan :



  • 1 cawan tepung gandum 
  • Setengah cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • Sedikit garam (secukup rasa masin)
  • Serbuk lada hitam (tabur ikut suka nak banyak mana)
Cara-cara :
  •  Gaulkan semua bahan sehingga sebati dan siap digunakan!
Bahan-bahan dengan cara-cara senang gila nak buat. Aku dapat idea untuk buat tepung menggoreng ni pun sebab dah buntu nak pakai tepung apa untuk jadikan ayam dengan ikan tu garing. Jadi nampak semua tepung ada dekat rumah, aku campurkan je la semua jenis tepung yang ada. Lepastu, tambah la bahan-bahan lain untuk lembih umphhh!

Comments

Mrs Hazeera said…
boleh buat nanti!!
Mrs Pip said…
Bagus resepi ni, senang nak buat...
Mcm kat rumah mrs pip, segala jenis tepung ada..
Nnt nak try pula guna resepi yang ni...

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…