Skip to main content

Resepi Japanese Cotton Cheese Cake

Hi!

Lamanya dah tak blogging. Hampir 3 bulan.  Ni bukan sebab cuti berpantang ke apa. Tapi entahlah, masa tu rasa macam takde mood sangat kot nak tulis blog. Tapi walau macam mana pun, saya dah kembali. Hari ni nak kongsi sikit la resepi kek. Sebenarnya memang dah lama sangat teringin nak buat sendiri Cotton Cheese Cake ni. Duk terliur je tengok orang lain upload resipi dekat Facebook dan sebanyak tu jugaklah aku duk share share share. Buatnya tidak.

          Jadi, harini nekad juga la nak buat kek ni. Memandangkan tengah cuti pertengahan semester dan bahan-bahan pun dah beli. Sebenarnya penyakit malas nak buat tu menggunung. Cuma aku teruskan jugak. Geram bara api biar sampai ke pangkal lengan (haa gitew). Semestinya ini kali pertama aku buat kek ni. Alhamdulillah menjadi! *kesat air mata* Disebabkan jadi, tu yang baik hati nak kongsi dalam blog.
Nampak tak nampak tak? Tekstur dia sangat gebu.

Kalau ada yang tanya kenapa separuh je kan. Jawapan aku, lepas kek masak je tadi terus potong sebab terlalu tak tahan nak makan. Serius sedap, lembut dan gebu. Ok, resepi boleh usha kat bawah ni.

Bahan-bahan :

  1. 6 biji telur gred B
  2. 5 keping keju (slice cheese)
  3. 1/2 cawan susu segar
  4. 2 sudu besar butter
  5. 1 cawan gula (tapi kalau jenis yang suka manis boleh letak 1 1/4 cawan gula)
  6. 1 cawan tepung kek 
  7. 1 sudu besar esen vanila
  8. Secubit garam
Cara-cara :
  1. Carik-carikkan keju dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan susu segar dan butter dan cairkan menggunakan kaedah double boil*.
  2. Kacau sampai semua bahan cair, tutup api dan ketepikan.
  3. Di dalam bekas lain, asingkan kuning telur dan putih telur dan ketepikan.
  4. Masukkan esen vanila kedalam bekas yang berisi kuning telur dan gaul hingga sebati, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicairkan tadi.
  5. Di dalam bekas yang berisi putih telur, putar putih telur menggunakan mixer sehingga menjadi buih-buih kasar. Setelah berbuih, masukkan gula dan putar sehingga bertanduk*
  6. Masukkan putih telur ke dalam mangkuk yang berisi kuning telur dan bahan yang telah dicairkan dan kacau sehingga rata.
  7. Kemudian masukkan tepung (sedikit demi sedikit) dan secubit garam.
  8. Sapukan loyang dengan butter dan tuang adunan tadi kedalam loyang. 
  9. Bakar sehingga masak (ikut suhu oven masing-masing)
Gebu dan sedap angaaattt!

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…