Skip to main content

Resepi Japanese Cotton Cheese Cake

Hi!

Lamanya dah tak blogging. Hampir 3 bulan.  Ni bukan sebab cuti berpantang ke apa. Tapi entahlah, masa tu rasa macam takde mood sangat kot nak tulis blog. Tapi walau macam mana pun, saya dah kembali. Hari ni nak kongsi sikit la resepi kek. Sebenarnya memang dah lama sangat teringin nak buat sendiri Cotton Cheese Cake ni. Duk terliur je tengok orang lain upload resipi dekat Facebook dan sebanyak tu jugaklah aku duk share share share. Buatnya tidak.

          Jadi, harini nekad juga la nak buat kek ni. Memandangkan tengah cuti pertengahan semester dan bahan-bahan pun dah beli. Sebenarnya penyakit malas nak buat tu menggunung. Cuma aku teruskan jugak. Geram bara api biar sampai ke pangkal lengan (haa gitew). Semestinya ini kali pertama aku buat kek ni. Alhamdulillah menjadi! *kesat air mata* Disebabkan jadi, tu yang baik hati nak kongsi dalam blog.
Nampak tak nampak tak? Tekstur dia sangat gebu.

Kalau ada yang tanya kenapa separuh je kan. Jawapan aku, lepas kek masak je tadi terus potong sebab terlalu tak tahan nak makan. Serius sedap, lembut dan gebu. Ok, resepi boleh usha kat bawah ni.

Bahan-bahan :

  1. 6 biji telur gred B
  2. 5 keping keju (slice cheese)
  3. 1/2 cawan susu segar
  4. 2 sudu besar butter
  5. 1 cawan gula (tapi kalau jenis yang suka manis boleh letak 1 1/4 cawan gula)
  6. 1 cawan tepung kek 
  7. 1 sudu besar esen vanila
  8. Secubit garam
Cara-cara :
  1. Carik-carikkan keju dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan susu segar dan butter dan cairkan menggunakan kaedah double boil*.
  2. Kacau sampai semua bahan cair, tutup api dan ketepikan.
  3. Di dalam bekas lain, asingkan kuning telur dan putih telur dan ketepikan.
  4. Masukkan esen vanila kedalam bekas yang berisi kuning telur dan gaul hingga sebati, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicairkan tadi.
  5. Di dalam bekas yang berisi putih telur, putar putih telur menggunakan mixer sehingga menjadi buih-buih kasar. Setelah berbuih, masukkan gula dan putar sehingga bertanduk*
  6. Masukkan putih telur ke dalam mangkuk yang berisi kuning telur dan bahan yang telah dicairkan dan kacau sehingga rata.
  7. Kemudian masukkan tepung (sedikit demi sedikit) dan secubit garam.
  8. Sapukan loyang dengan butter dan tuang adunan tadi kedalam loyang. 
  9. Bakar sehingga masak (ikut suhu oven masing-masing)
Gebu dan sedap angaaattt!

Comments

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga beras dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 be…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …