Hi!
Lamanya dah tak blogging. Hampir 3 bulan. Ni bukan sebab cuti berpantang ke apa. Tapi entahlah, masa tu rasa macam takde mood sangat kot nak tulis blog. Tapi walau macam mana pun, saya dah kembali. Hari ni nak kongsi sikit la resepi kek. Sebenarnya memang dah lama sangat teringin nak buat sendiri Cotton Cheese Cake ni. Duk terliur je tengok orang lain upload resipi dekat Facebook dan sebanyak tu jugaklah aku duk share share share. Buatnya tidak.
Jadi, harini nekad juga la nak buat kek ni. Memandangkan tengah cuti pertengahan semester dan bahan-bahan pun dah beli. Sebenarnya penyakit malas nak buat tu menggunung. Cuma aku teruskan jugak. Geram bara api biar sampai ke pangkal lengan (haa gitew). Semestinya ini kali pertama aku buat kek ni. Alhamdulillah menjadi! *kesat air mata* Disebabkan jadi, tu yang baik hati nak kongsi dalam blog.
Lamanya dah tak blogging. Hampir 3 bulan. Ni bukan sebab cuti berpantang ke apa. Tapi entahlah, masa tu rasa macam takde mood sangat kot nak tulis blog. Tapi walau macam mana pun, saya dah kembali. Hari ni nak kongsi sikit la resepi kek. Sebenarnya memang dah lama sangat teringin nak buat sendiri Cotton Cheese Cake ni. Duk terliur je tengok orang lain upload resipi dekat Facebook dan sebanyak tu jugaklah aku duk share share share. Buatnya tidak.
Jadi, harini nekad juga la nak buat kek ni. Memandangkan tengah cuti pertengahan semester dan bahan-bahan pun dah beli. Sebenarnya penyakit malas nak buat tu menggunung. Cuma aku teruskan jugak. Geram bara api biar sampai ke pangkal lengan (haa gitew). Semestinya ini kali pertama aku buat kek ni. Alhamdulillah menjadi! *kesat air mata* Disebabkan jadi, tu yang baik hati nak kongsi dalam blog.
Nampak tak nampak tak? Tekstur dia sangat gebu.
Kalau ada yang tanya kenapa separuh je kan. Jawapan aku, lepas kek masak je tadi terus potong sebab terlalu tak tahan nak makan. Serius sedap, lembut dan gebu. Ok, resepi boleh usha kat bawah ni.
Bahan-bahan :
- 6 biji telur gred B
- 5 keping keju (slice cheese)
- 1/2 cawan susu segar
- 2 sudu besar butter
- 1 cawan gula (tapi kalau jenis yang suka manis boleh letak 1 1/4 cawan gula)
- 1 cawan tepung kek
- 1 sudu besar esen vanila
- Secubit garam
Cara-cara :
- Carik-carikkan keju dan masukkan ke dalam periuk bersama-sama dengan susu segar dan butter dan cairkan menggunakan kaedah double boil*.
- Kacau sampai semua bahan cair, tutup api dan ketepikan.
- Di dalam bekas lain, asingkan kuning telur dan putih telur dan ketepikan.
- Masukkan esen vanila kedalam bekas yang berisi kuning telur dan gaul hingga sebati, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicairkan tadi.
- Di dalam bekas yang berisi putih telur, putar putih telur menggunakan mixer sehingga menjadi buih-buih kasar. Setelah berbuih, masukkan gula dan putar sehingga bertanduk*
- Masukkan putih telur ke dalam mangkuk yang berisi kuning telur dan bahan yang telah dicairkan dan kacau sehingga rata.
- Kemudian masukkan tepung (sedikit demi sedikit) dan secubit garam.
- Sapukan loyang dengan butter dan tuang adunan tadi kedalam loyang.
- Bakar sehingga masak (ikut suhu oven masing-masing)
Gebu dan sedap angaaattt!
Comments