Skip to main content

Kenapa Lalai Sangat?

Assalamualaikum.

Hai.

          Buat apa tu? mesti ada student-student yang tengah ngadap assignment kan kan kann? maklumlah memasing dah nak balik ke tempat belajar memasing. samalah. Ai pun tengah ngadap assingment maths yang melambak. padahal dua subjek je (Bio dengan Maths) - tapi kau taktau yang lecturer bagi 12 set soalan (satu set ada 6 soalan. 1 soalan ada anak-beranak dia) - pehhhhhhhhhh kau bayangkan. muntah hijau Ai dibuatnya duk menung tengok soalan tu. asal aku blurr ha? sedar tak dua minggu lagi UPS (Ujian Pertengahan Semester) -_-

banyak lagi yang lompong.
Ai stress gila sebab tu lari kat blog. T.T

Taktau la kan. bila balik rumah, rasa cam malas gila nak study, nak buat assignment bagai. korang rasa perasaan yang sama tak (cehh) ke Ai ni memang pemalas. sebab dia rasa camtu kan, kat rumah ni, asyik nak tengok tv, asyik nak online je kerjanya pastu asyik nak tidur je tambah pulak asyik baca novel je. ada niat nak buat kerja (sekurang-kurangnya niat tu ada. bagus. kau hado?) pastu bila dah buat dalam setengah jam, fokus dah lari kat tempat lain.yelaa balik kolej nanti tak dapat dah nak tengok tv baca novel online bagai ni. takde dahhh. feeling belajar kat rumah dengan kat kolej tu lain. sebab tulah kat rumah cam blurr je doplohpatjam (24 jam).

          Patutnya, lecturer takyah ah bagi kerja banyak sangat cuti-cuti ni. kitaorang buat last minute gak (generasi Y kan. dia vice versa) lagipun, bila kat rumah soul kita untuk buat assignment tu dah hilang tah ke mana. contoh cam Ai sekarang ni la. konon nak siapkan maths malam ni jugak (konon) last-last saat ni, ketika ni, detik ni, waktu ni, Ai tengah buat ape? yes, ngadap laptop taip blog. 

Tapi yang Ai heran gila. kat kolej pandai jek study. pandai je siapkan assignment on time. kenkadang tu, lecturer belum suruh buat Ai dah gatal-gatal nak buat (eh, bukan masuk-bakul-angkat-sendiri kay. tapi realiti) bila kat rumah? haa ginilah gayanya. melepekkkkkk~ jadi, point dia sekarang ni, bahagian matrikulasi taknak tambah cuti lagi seminggu ka? heheheheh - jangan harap lerrr UPS dah dekat.

p/s: sekian untuk luahan malam ni. nak tidur la. sakit kepala ngadap maths, ngadap gadgets -_-

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…