Skip to main content

Amalan Semasa Mengandung

Assalamualaikum.

          semenjak dua menjak ni asyik update pasal anaklah, mengandunglahh dah kenapa kau ni? ehh ehh jangan salah faham ni sekadar berkongsi. walaupun baru je 16 tahun 11 bulan, tak salah kan share pasal ni? tak semestinya tajuk tu untuk orang yang dah ada anak je. remaja cam aku pun boleh apa. sekadar menimba ilmu dan berkongsi maklumat dengan orang ramaii. satu hari nanti aku pun akan jadi ibu juga. ehhh lebih-lebih pulakk. SPM pun tak lepas lagii. heheh. -_-" Aishah, tolong sedar diri. 

baiklah baiklahh berbalik pada tajuk. (ececehh, cam orang professional aje). perempuan kalau dapat berita "tahniah, anda disahkan hamil" mesti happy kan? lagi-lagi kalau pregnant anak pertama. wahh happy dia toksah cakaplahh. macam akak aku dulu-dulu. hehe. (ingat lagi time tuu). dan masa tu mulalah cari makanan apa yang bagus tu preggy mom ni, pantang larang masa mengandung, apa yang kena buat semuaa. yelahh, masing-masing nak yang terbaik untuk anak yang bakal lahir tu. jadi dekat sini, ada beberapa tips semasa mengandung yang I wanna share with mom-to-be out there. 



          first of all, bila tahu je dah disahkan pregnant, mesti bakal ibu ni akan minum susu formula. right? katanya, untuk perkembangan janin dan sebagainya. kalau boleh elakkan lah minum susu formula ni. mungkin ramai bakal ibu kat luar sana yang taktahu susu formula ni mengandungi bahan bukan semula jadi. jadi tak eloklah untuk janin sebenarnya. so, penyelesaian nya ialah, gantikan susu formula tersebut dengan susu kambing. as we know, susu kambing ni memang bagus sangat kan? banyak khasiat berbanding susu lembu. dulu my sis pun minum susu kambing waktu dia pregnant dan hasilnya, anak yang lahir tu takde kuning. (adaa sebenarnya tapi tak teruk) kulit pun putih. :)



makanan lain yang boleh diamalkan ialah, kurma, badam dan juga omega. nak makan tiga benda ni macam snek pun bolehh. takda salahnyaa. Sabda Rasulullah s.a.w., “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.” nampak tak? Nabi pun dah pesan yang kurma ni sangatlah bagus untuk preggy mom. dan kurma juga boleh mengurangkan rasa sakit waktu bersalin. Nak tahu tak kenapa orang Yahudi anak dia pandai-pandai? kebanyakan ibu-ibu mereka makan kekacang masa mengandung. terutamanya kacang badam. kajian menunjukkan yang kacang badam amat baik untuk merangsang pertumbuhan otak janin. samalah juga macam omega. 



          bagi ibu-ibu yang gemar makan fastfood, tolong buang tabiat anda. bukan tak tahu yang fastfood tu tak elok kan? lagi-lagi time tengah pregnant. memang sangatlah tak elok untuk janin. dann untuk ibu yang suka masak. (masak tu bagus tapii ada pantangnyaa) jangan letakkan ajinomoto dalam masakkan tu. "nanti makanan tak sedap". my mom and maktok masak tak letak ajinomoto. sedap je? mehh sini nak bagitahuu, ajinomoto tu boleh mengundang banyak penyakit serius tau. antaranya tumor (ketumbuhan), asma kronik, sakit buah pinggang dan sebagainya. haa, my abah dulu pernah kena sakit gastrik teruk sebab dulu maktok masak letak ajinomoto. nampak takk dah jelas-jelas ajinomoto tu tak elokk untuk kesihatan. jangan lupa makan banyak sayur tau masa mengandung. sayur kan banyak khasiat. tapi kalau tak suka jugak makan sayur, apa kata makan Herbalife. tu dah tentu janin akan berkembang dengan sihat! sebab dapat nutrient yang cukup. :))  

setiap ibu bapa mestilah nak anak diaorang pandai, elok paras rupa (handsome/cantik/cute) dan yang paling penting berakhlak mulia. so para ibu sekalian mestilah selalu baca surah Luqman, surah Maryam dan surah Yusuf. lepas solat tu, rajin-rajinkanlah diri baca surah-surah ni. Insya Allah, anak yang lahir tu akan jadi anak yang elok akhlaknya, elok rupa paras dan bijak pandai. :) selain tu, banyakkan berzikir dan bersedekah. mudah-mudahan anak tu lembut hatinya dan pemurah.

          orang mengandung ni biasanya akan sakit sana sakit sini. kan? dan jalan mudah yang diambil ialah dengan telan pil-pil yang dibeli dekat farmasi. kalau yang elok sikit makan ubat doktor. padahal apa yang eloknya makan ubat? dalam tu ada dadah. kalau kejap-kejap makan pil, lama-lama kuantiti dadah dalam badan tu jadi banyak. dah tu kang effect pulak kat buah pinggang, effect kat janin. uishh bahayaaa. kalau boelh elakkan lah ya makan pil atau ubat-ubat ni. sayanglah kat janin tuu. kalau sakit jugaa, carilah apa 'ubat' yang tak ada campuran dadah yang boleh effect badan. paling bagus Herbalife lahhh. serious talk nihhh. 


say no to this stuff. 

haaa ini anak sedara ku masa baby. comel je. masa ni taktahu lah umur dia berapa hari. dia ni suka sangat nyekk (susu badan). hahah dari kecik sampailah sekarang nii. (dah 3 tahun dahh pun). dan hasilnya, Alhamdulillah, sepanjang tiga tahun ni dia jarang jatuh sakit. baru tiga kali je dia demam (kalau tak silap). Masya Allah, khasiat susu ibu. hikk. tulang dia pun kuat. ingat lagi masa dia patah tangan tahun lepas. berbalut, besimen jugaklahh. tapi cepat je dah baik. ingat lagi dia kata ''Doktor Marvin doktor tangan abang" haii, Thaqif Thaqif. 

Thaqif masa baby. comey nyaaaaaa!

Thaqif yang nakal. Thaqif yang comeyy. Thaqif yang handsome.

          untuk maklumat kesihatan yang lebih lengkap. apa kat beli buku 'Rasullulah is My Doctor". buku  ni memang bagus sangat. banyak tips dan panduan yang boleh kita amalkan. dapatkan buku ni dekat kedai buku yang berhampiran. tak rugi baq hangg!
          

" instill in your children, love the quran and be close to nature. Detach them from Dunya and technology. Only those raised 'pure' will join Imam Mahdi and (....)... and learn Arabic."




''tanamkan kecintaan Al-quran dalam diri anak2 dan dekati Alam semulajadi. putuskan (kebergantungan) mereka terhadap keduniaan dan teknologi. hanya yang dibesarkan secara 'asli' akan bersama Imam Mahdi dan (....)....dan belajar bahasa Arab."

(pesanan Sheikh Yusuf, Imam Al-Aqsa.)







Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …