Skip to main content

Masak dengan Spin Chopper

Assalamualaikum.

Hai. Ai suka masak. kalau sampai mood tengah rajin masak tu, memang Ai masak lauk siap dengan sayurnya lagi. perghh complete! kalau mak mertua tengok pun suka (ok, dah merepek ke lain -_-). dalam pada suka masak tu, ada dia punya malasnya. contohnya, malas nak menumbuk // blender bahan-bahan. pendekatan paling senang sekali, ialah hiris je bahan-bahan tadi. tapi bagi Ai, kalau hiris je macam tak best laahh. kurang umph gitu. nak dia hancur jugak baru sedap sikit. hehehe

          Nak dijadikan cerita, satu hari Ai ternampak brand Tupperware punya Turbo Chopper. kira macam penganti pengisar + penumbuk. yang bestnya chopper ni, dia tak pakai elektrik. masuk segala lada, bawang, belacan ke apa ke, pastu tarik berkali-kali. zupp zass zup zasss siap! dah hancur dah. pastu mulalah duk ngendeng kat Umi suh belikan Turbo Chopper tu. beria mintak tau. siap cakap "Kalau Umi beli, mesti kita rajin masak." kahkahhhh punyalah nak sangat tu.

Tapi taulah brand Tupperware mahal sikit (dahla berkualiti, warna dia pun variety!), so Umi pun suruh Ai kuburkan je la hasrat nak beli Turbo Chopper tu. Jadi, Ai pun lupakan lah pasal Turbo Chopper tu (tapi bila tengok Ira Mohd Amin dengan Fynn Jamal masak guna chopper tu I was like . . . .hahaha)

          Pastu semalam Umi cakap yang dia ada order chopper tu. tapi brand Cosway sebab Umi ada kumpul kopun Cosway. so nanti tambah sikit je la duit. wahhhhh gila tak excited Ai. benda yang diidamkan bakal dapat. yeehaaaa. tup-tup pagi tadi lepas balik sekolah (minta cop pengesahan pengetua) Umi tayang Spin Chopper by Cosway!!!! cakap semalam harini dah dapat. padahal Ai  tak expect pun dapat harini. terharu gilaaaaaa T.T

chopper idaman~ chuuu~ tak sia-sia sabar menunggu kan? heheh
Alhamdulillah, anggap la ni hadiah... SPM barangkali? hahah

Tengah hari tadi kemain rajin masak ramnyun. biasalah, nak merasmikan chopper baru. bersemangat gila. bersemangat sampai lupa nak snap gambar yang patut. hohohoho sempat ambik gambar chopper baru keluar kotak je. boleh ah tu daripada takde kan. ngeh ngehh. pasni kena rajin masak. chopper idaman pun dah ada.

       

Comments

Nur Hana Law said…
Aish!!Gmbr skeping tu je.. tu la..excited sgt.. skrg Kak Hana nak padam excited Kak Hana nie mcm mn??? Huuhuu..

Popular posts from this blog

Tips Mengetahui Body Mist Victoria Secret Original atau Bukan Original

Assalamualaikum.
          Malam ni nak santai-santai je share tips body mist original ataupun bukan original. Tapi aku lebih spesifik pada jenama Victoria Secret sebab aku pengguna tegar body mist Victoria Secret.
Tapi sebelum tu aku nak bagitau sikit tentang perbezaan body mist dengan Eau De Toilette (EDT). Ada beza ya kedua-dua benda ni. Sebab sebelum ni aku pun tak tau beza, semua yang dalam bentuk spray yang berbau wangi, aku bantai panggil perfume. Hahahha.
Body Mist : Lebih kurang macam cologne. Bau dia hanya boleh bertahan 4-6 jam sahaja
Ini adalah rupa body mist. Jenis yang aku selalu pakai. (Yang Pure Seduction tu wangi bhai)
Eau De Toilette (EDT) : Ini barulah perfume. Bau dia boleh tahan 6-8 jam. Jauh lebih lama daripada body mist.
Ini pula rupa EDT. Saiz lebih kecil berbanding body mist.  Tapi harga lebih kurang. Yang best, bau tahan lebih lama.
Kat bawah ni aku akan kongsi beberapa tips untuk membezakan Victoria Secret (VS) original ataupun bukan original :
Kebiasaannya, y…

Resipi Nasi Serai

Assalamualaikum.
Hai.
Hari-hari asyik makan nasi putih je bosan juga kan? Kadang-kadang nak juga cuba resepi lain daripada yang lain. Nak cuba masak nasi minyak pun dah jemu makan. Sebab lepas raya ni ramai orang buat kenduri kahwin. Jadi, lepas scroll dekat Facebook terjumpa pula resepi Nasi Serai, jadi apa lagi teruslah cuba. Bahan-bahan pun senang dan ringkas je.



Bahan-bahan:

2 cawan beras basmathi2 sudu besar minyak sapiSedikit rempah 4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga)3 batang serai (dititik)2 helai daun pandan diikatSetengah kuib pati ayam1 biji bawang besar (dihiris)1 inci halia (ditumbuk)4 ulas bawang (ditumbuk)3 cawan air (ikut cawan sukat nasi)Sedikit garam untuk perasa
Cara-cara :
Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat. 
Kemudian hiris bawang besar dan titikkan serai Basuh rempah tiga beradik dengan mesra dan basuh juga berasa dan daun pandan sebersihnya dan toskan.

Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi. Kemudian masukkan rempah 4 b…

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.
 Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)
          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.
My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman grammar, rea…