Skip to main content

Masak dengan Spin Chopper

Assalamualaikum.

Hai. Ai suka masak. kalau sampai mood tengah rajin masak tu, memang Ai masak lauk siap dengan sayurnya lagi. perghh complete! kalau mak mertua tengok pun suka (ok, dah merepek ke lain -_-). dalam pada suka masak tu, ada dia punya malasnya. contohnya, malas nak menumbuk // blender bahan-bahan. pendekatan paling senang sekali, ialah hiris je bahan-bahan tadi. tapi bagi Ai, kalau hiris je macam tak best laahh. kurang umph gitu. nak dia hancur jugak baru sedap sikit. hehehe

          Nak dijadikan cerita, satu hari Ai ternampak brand Tupperware punya Turbo Chopper. kira macam penganti pengisar + penumbuk. yang bestnya chopper ni, dia tak pakai elektrik. masuk segala lada, bawang, belacan ke apa ke, pastu tarik berkali-kali. zupp zass zup zasss siap! dah hancur dah. pastu mulalah duk ngendeng kat Umi suh belikan Turbo Chopper tu. beria mintak tau. siap cakap "Kalau Umi beli, mesti kita rajin masak." kahkahhhh punyalah nak sangat tu.

Tapi taulah brand Tupperware mahal sikit (dahla berkualiti, warna dia pun variety!), so Umi pun suruh Ai kuburkan je la hasrat nak beli Turbo Chopper tu. Jadi, Ai pun lupakan lah pasal Turbo Chopper tu (tapi bila tengok Ira Mohd Amin dengan Fynn Jamal masak guna chopper tu I was like . . . .hahaha)

          Pastu semalam Umi cakap yang dia ada order chopper tu. tapi brand Cosway sebab Umi ada kumpul kopun Cosway. so nanti tambah sikit je la duit. wahhhhh gila tak excited Ai. benda yang diidamkan bakal dapat. yeehaaaa. tup-tup pagi tadi lepas balik sekolah (minta cop pengesahan pengetua) Umi tayang Spin Chopper by Cosway!!!! cakap semalam harini dah dapat. padahal Ai  tak expect pun dapat harini. terharu gilaaaaaa T.T

chopper idaman~ chuuu~ tak sia-sia sabar menunggu kan? heheh
Alhamdulillah, anggap la ni hadiah... SPM barangkali? hahah

Tengah hari tadi kemain rajin masak ramnyun. biasalah, nak merasmikan chopper baru. bersemangat gila. bersemangat sampai lupa nak snap gambar yang patut. hohohoho sempat ambik gambar chopper baru keluar kotak je. boleh ah tu daripada takde kan. ngeh ngehh. pasni kena rajin masak. chopper idaman pun dah ada.

       

Comments

Nur Hana Law said…
Aish!!Gmbr skeping tu je.. tu la..excited sgt.. skrg Kak Hana nak padam excited Kak Hana nie mcm mn??? Huuhuu..

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …