Assalamualaikum.
Hai.
Hai.
Siapa dekat sini suka makan lobak putih? Sedap kan? Lobak putih ni bagus sangat untuk orang yang ada masalah penghadaman, masalah kulit muka, penyakit gout dan macam-macam lagilah. Kalau nak tahu khasiat lobak putih ni dengan lebih banyak, Google ok? Sebab harini aku bukan nak cerita tentang khasiat lobak putih, tapi nak kongsi resepi masak lobak putih ni.
Bahan-bahan:
- Lobak putih
- Udang basah
- Bawang merah*
- Bawang putih*
- Lada merah*
- Sedikit santan dan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
p/s : sukatan tak letak sebab biasanya main agak-agak je. Bahan-bahan ikut banyak mana kita nak masuk lobak tu.
Cara-cara :
- Bersihkan lobak putih dan potong secara bulat-bulat. Kemudian, rebus lobak tersebut sehingga empuk. Setelah empuk, toskan dan letak tepi.
- Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *.
- Di dalam kuali, panaskan minyak sedikit dan tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga sedikit garing.
- Selepas itu, masukkan sedikit santan dan air. (Kalau suka banyak kuah boleh letak lebih sikit. Tapi aku prefer dia berkuah-kuah manja ja.)
- Perasakan dengan garam dan gaul rata. Kemudian masukkan lobak putih dan gaul rata lagi.
- Akhir sekali baru masukkan udang basah dan gaul-gaul manja sampai warna udang jadi oren dan masak.
- Hidangkan dan siap!
Korang selalu masak lobak putih macam mana? Share la sikit dekat bahagian komen :)
Comments