Assalamualaikum.
Hai.
Siapa suka makan ayam masak butter? Sedap kan? Menu ni dah jadi menu wajib dekat rumah aku. Sebabnya, setiap kali abang aku balik mesti dia request ayam butter. Nak kongsi sikitlah kan cara-cara masak ayam butter letups ni.
Bahan-bahan :
- Satu tangkai daun kari
- Bawang merah (dihiris)
- Cili padi (dihiris)
- Bawang putih (ditumbuk lumat
- Sedikit butter untuk menumis
- Ayam yang telah digaul dengan kunyit
- Tepung untuk menggoreng ayam*
- Sedikit garam
Cara-cara :
- Gaul ayam dengan garam, kunyit dan tepung untuk menggoreng.
- Goreng sehingga garing seperti gambar di bawah dan ketepikan.
Nampak crispy kan? Nyummm! Tepung goreng ni resepi aku sendiri.
- Clearkan minyak goreng ayam tadi dan masukkan sedikit butter untuk menumis bebawang.
Cemni haa.
- Kemudian, tumis daun kari, bebawang dan cili padi dengan bahagia sampai sedikit garing.
Begini tumisnya.
- Lepas dah garing-garing manja tu, masukkan susu cair ikut banyak mana yang korang nak. Kalau nak kuah sikit, letak sikit. Kalau nak berkuah, letak banyak sikit.
- Kacau-kacau sampai sebati dan perasakan dengan garam. Lepastu biarkan dia mendidih sikit dan terus masukan ayam yang dah digoreng tadi. Gaulkan sampai rata dan siap!
Siap untuk dimakan dengan nasi panas-panas.
Selamat mencuba!
XOXO.
* p/s: Untuk cara-cara membuat tepung goreng nanti aku share dekat entri seterusnya ok.
klik sini untuk resepi tepung goreng
Comments