Skip to main content

Cara Membuat Tepung Goreng Ayam dan Ikan

Assalamualaikum.

Hai.

Dalam entri Resepi Ayam Masak Butter aku ada * kan pada bahagian tepung untuk menggorengkan. Seperti yang dijanjikan entri kali ni aku nak kongsi cara aku buat tepung untuk goreng ayam ataupun ikan.

Lama dah sebenarnya tercari-cari resepi ataupun cara-cara goreng ayam ala-ala KFC dengan ikan siakap goreng garing macam dekat kedai makan tu tapi selalunya tak jadi. Lagipun kalau nak beli yang jenis instant tu macam tak berapa bagus je. Baik buat sendiri.


Bahan-bahan :



  • 1 cawan tepung gandum 
  • Setengah cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • Sedikit garam (secukup rasa masin)
  • Serbuk lada hitam (tabur ikut suka nak banyak mana)
Cara-cara :
  •  Gaulkan semua bahan sehingga sebati dan siap digunakan!
Bahan-bahan dengan cara-cara senang gila nak buat. Aku dapat idea untuk buat tepung menggoreng ni pun sebab dah buntu nak pakai tepung apa untuk jadikan ayam dengan ikan tu garing. Jadi nampak semua tepung ada dekat rumah, aku campurkan je la semua jenis tepung yang ada. Lepastu, tambah la bahan-bahan lain untuk lembih umphhh!

Comments

Unknown said…
boleh buat nanti!!
Mrs Pip said…
Bagus resepi ni, senang nak buat...
Mcm kat rumah mrs pip, segala jenis tepung ada..
Nnt nak try pula guna resepi yang ni...

Popular posts from this blog

Punca Kuku Cepat Panjang

Hi.           "Kerap berak sebab tu kuku panjang." kata Chef Lin kepada Opah kata kepada aku. chia chia chia. Eh, tapi betul ke bila selalu berak ni kuku cepat panjang? Yes, kuku aku memang cepat panjang, and yes aku memang jenis kerap berak. Sehari sekali mesti berak. Tak kira pagi, petang ataupun malam. Bukankah itu tandanya usus aku sihat? hihihii. Dan kuku aku memang cepat panjang. Lepas tiga hari aku dah nampak kuku putih memunculkan diri.           "Padahal tiga hari lepas baru potong kot!!!" rungut aku setiap kali tengok kuku putih dah muncul. Tak tak, kuku cepat panjang bukan sebab kau kerap berak jadah semua. Tapi sebab kuku tangan kerap terdedah dengan environment (environment gituhh). Contoh la ka n  kit a makan, basuh tangan ataupun menyentuh apa-apa jelah. Lebih-lebih lagi kalau kita makan guna tangan, makin banyak la nutrien dari makanan tu diserap oleh kuku kita. Haa sebab tulah kuku kita tumbuh dengan pesat. Cukup air cukup nutrient. So tak

Makan: Ayam Gepuk Pak Gembus Seksyen 7

Hi. Haritu aku pergi try makan ayam gepuk dekat Seksyen 7 Shah Alam. Yelaa aku ni memang penggemar makanan pedas. Kalau bab makan sambal tu memang no satu la. Kalau makan tapi takde pedas memang boleh jadi emosi. Banyak review cakap ayam gepuk ni sedap sampai beratur kalau nak makan. So apa lagi, aku pergilah try.  Biasanya kedai dia buka pukul 11 pagi - 4 petang sahaja. Kalau taknak beratur panjang kenalah datang awal. Level kepedasan sangat menepati citarasa aku yang kuat pedas ni. Oh lupa nak bagitau, kalau rasa sambal yang dia bagi tu macam tak cukup, boleh je untuk request sambal lebih. Tapi lepastu tanggung sendiri heheh.  Kalau rasa korang ni jenis yang tak kuat pedas tapi nak try, try sikit je dulu. Sebab pedas dia memang sampai boleh bawak maut. Penangan ayam gepuk esoknya aku sampai cirit keluar masuk toilet. Tapi, lepas perut dah tak sakit, tetap nak repeat lagi makan ayam gepuk ni sebab sedap teruk!  Seeloknya kalau nak makan makanan EXTRA PEDAS macam ni,

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.  Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)           Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu" . Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu. My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman