Skip to main content

Resipi Nasi Goreng Black Pepper

Assalamualaikum.

Hai. Semenjak dah dapat spin chopper ni, ecehh kemain rajin nak masak (tah berapa lama rajinnya tu kan? meheheh) lately ni Umi tak berapa sihat so takdela sarapan pagi T.T tskk tskk (payah tau kalau mak tak berapa sihat ni) ayah beli sarapan dia je. Ai memang tak berapa sangat sarapan jenis beli ni (balik-balik benda yang sama je. B O S A N~) so, ayah belikan kuih vadey je untuk Ai. (weh betul ke ejaan tu?)

          Sampai tengah hari, tudiaaa perut dah start nyanyi lagu Growl - Exo. kpop sangat kau ni perut hahaha. oleh itu, Ai pun dapat idea nak masak nasi goreng lada hitam. first sebab nasi semalam ada lagi. yang keduanya sebab Ai ni memang suka gila makan makanan yang ada black pepper

Bahan-bahan:

1) lada hitam

2) bawang putih, bawang merah, halia dan 
sedikit cili padi (kalau suka pedas boleh letak banyak)

3) kacang panjang dipotong comels

4) sedikit minyak untuk menumis

5) daging cincang dan fishcake (dipotong freestyle gitew)

6) Nasi (kalau takda nasi takkan namanya nasi goreng kan heww)

7) Sedikit garam



Cara-cara:



Tumbuk cili padi dengan lada hitam sampai lumat. 



Kisar bawang merah, bawang putih dan halia 
(boleh je kalau korang nak tumbuk sekali bahan ni 
dengan cili padi dengan lada hitam tadi.
 ni saje je acah-acah nak guna chopper. hahaha)


Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi dengan sedikit minyak.
lepas dah agak garing, masukkan pula daging cincang.

Lepas dah gaul rata-rata, masukkan pula fishcake dan garam.

Kemudian, masukkan nasi dan gaul rata-rata (api sederhana. kang hangus payah)

Agak-agak dah rata, masukkan pula kacang panjang. 
Gaul lagi sampai rata

dah siap! boleh dimakan. huhuhuuu 
Selamat Mencuba!

Tips: Kalau nak rasa nasi goreng tu lebih sedap, biarkan dia lama sikit dalam kuali (dalam keadaan api kecil - elak hangus) sambil-sambil tu gaul dia. 

Sementara dia dalam kuali tu, bolehla korang basuh pinggan mangkuk kotor kejap ke, kemas tempat makan ke kan. giteww~

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.  Hai. Aku kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Aku pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan ya? :)           Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu" . Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Aku baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu. My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pema...

Punca Kuku Cepat Panjang

Hi.           "Kerap berak sebab tu kuku panjang." kata Chef Lin kepada Opah kata kepada aku. chia chia chia. Eh, tapi betul ke bila selalu berak ni kuku cepat panjang? Yes, kuku aku memang cepat panjang, and yes aku memang jenis kerap berak. Sehari sekali mesti berak. Tak kira pagi, petang ataupun malam. Bukankah itu tandanya usus aku sihat? hihihii. Dan kuku aku memang cepat panjang. Lepas tiga hari aku dah nampak kuku putih memunculkan diri.           "Padahal tiga hari lepas baru potong kot!!!" rungut aku setiap kali tengok kuku putih dah muncul. Tak tak, kuku cepat panjang bukan sebab kau kerap berak jadah semua. Tapi sebab kuku tangan kerap terdedah dengan environment (environment gituhh). Contoh la ka n  kit a makan, basuh tangan ataupun menyentuh apa-apa jelah. Lebih-lebih lagi kalau kita makan guna tangan, makin banyak la nutrien dari makanan tu diserap oleh kuku kita. Haa sebab tulah kuku kita tumbuh dengan pesat...

Makan: Ayam Gepuk Pak Gembus Seksyen 7

Hi. Haritu aku pergi try makan ayam gepuk dekat Seksyen 7 Shah Alam. Yelaa aku ni memang penggemar makanan pedas. Kalau bab makan sambal tu memang no satu la. Kalau makan tapi takde pedas memang boleh jadi emosi. Banyak review cakap ayam gepuk ni sedap sampai beratur kalau nak makan. So apa lagi, aku pergilah try.  Biasanya kedai dia buka pukul 11 pagi - 4 petang sahaja. Kalau taknak beratur panjang kenalah datang awal. Level kepedasan sangat menepati citarasa aku yang kuat pedas ni. Oh lupa nak bagitau, kalau rasa sambal yang dia bagi tu macam tak cukup, boleh je untuk request sambal lebih. Tapi lepastu tanggung sendiri heheh.  Kalau rasa korang ni jenis yang tak kuat pedas tapi nak try, try sikit je dulu. Sebab pedas dia memang sampai boleh bawak maut. Penangan ayam gepuk esoknya aku sampai cirit keluar masuk toilet. Tapi, lepas perut dah tak sakit, tetap nak repeat lagi makan ayam gepuk ni sebab sedap teruk!  Seeloknya kalau nak makan makanan EXTRA P...