Skip to main content

End of Semester 1

Assalamualaikum.

Hai hai dan hai. seriously dah 4 bulan tak menaip? ohmaigad macam tak percaya. lepas naik cuti raya puasa tu memang takde update pasal perkembangan Ai yang baru pun kan? bukan taknak update tapi, WiFi KMJ 'laju sangat' tak sampai kat tingkat 3. huhuhuu. Well, I'm back. hewhew

          Yeayy dah habis semester 1. waktu yang ditunggu-tunggu dah sampai. dari awal masuk KMJ sampai la ni duk tunggu bilalah nak cuti sem. rindu nak balik rumah. dah sebulan lebih tak balik tau. last balik masa raya haji haritu. dapatlah cuti 5 hari. lepastu terus stuck balik kat KMJ. pastu lalu kuliah lagi dan lagi and then lalu study week dan PSPM + paper MUET.

Semalam Ai balik sini. lepas habis paper MUET terus je berdesup balik (parents ambik boleh la kan?) Apa yang Ai dapat masa sem 1 ni? lol banyak benda kay. banyak memori yang tak terkira semenjak duduk KMJ. Memangla rasa stress sebab banyak benda nak kena catch up dalam masa 5 bulan, lepastu nak outing tempat tak best. eihh memang stress la. tapi aktiviti kat KMJ tak pernah mengecewakan. tu je. hahah

          Ingat lagi, masa bulan Sept. ada peetandingan teater kat KMJ. daebakk memang best gila bakhangg. start pukul 8 malam and habis pukul 2.30 pagi. and of course Ai dengan doormate and classmate Ai pergi tengok sampai habis. padahal esoknya ada kelas maths. bantai je balik bilik pukul 2.30 pagi. hahahah memang best gila pertandingan teater tu.

Pastu ada program ASEAN. dia bergabung dengan Universiti Malaya. motif nak sedarkan generasi Y tentang kepentingan penubuhan ASEAN, and macam-macam lagi wehh. kitaorang semua dapat makan free haritu (breakfast dengan lunch dorg lanje). lepastu dapat goodies bag dalam dia ada t-shirt ASEAN. pastu ada la dia bukak booth. setiap booth Ai collect goodies bag. hahah then pergi booth mana tah, jawab soalan, pastu betul then dapat lagi satu baju ASEAN. hahahaha tamak goodies. balik bilik je semua dah flattened.

          Masa sambut ambang kemerdekaan pun best. and again kitaorang dapat makan free. hahaah tengok movie Tanda Putera rmai-ramai kat Dataran Wawasan sementara tunggu detik 12 tengah malam. sebelum tu ada jugakla ceramah pasal hari kemerdekaan ni. best la. memang best. lagi best bila dapat makan free tu. hahahah.

Masa ni semua dah start bersurai nak balik bilik. memang penat.
tapi seronok.

Ni abam-abam koir kat depan. nampak 
macam gaya komunis tu yang nak gambar sama. hiks!
Jelas kependekkan Ai disitu. or dorang yang terlebih tinggi?!

Habis sambut merdeka kitaorang semua sibuk dengan MUET listening test. maka semua KMJians berterabur la kat sekitar tu practice listening. tak tinggal jugak Ai and the group. Group Ai 2 perempuan 2 lelaki. so balanced. hahaha. malam lagi seminggu nak speaking time tu la gigih buat practice. selama ni main-main buat lek buat pis je. hahaha dah nak exam baru gelabah nak practice. baru datang dedor takut gagap. hahaah

Yang tu Thira. sebelum ni kitaorang satu group. tapi bila tengok 
senarai nama sebenar, dia group lain. so dia kena kicked out, ganti 
dengan Wani (takde dalam gambar sebab dia tak join).

Bulan Sept tu birthday Opah (Hajar) so kitaorang ni kan takde bajet sangat. pastu nak beli kek kat luar pun payah. so I came out with a good idea. kitaorang beli hadiah, pastu beli cupcake and hias guna choki-choki dengan Nips. hahahaah. okla tu buat pengganti kek. hahahah

Hadiah untuk Opah. cer teka apa tu? *smirk*

Yang Opah pegang tu la cake yang kitaorang decorate. hahaha kiyut!

Dah nak dekat PSPM 1 kitaorang sibuk la bincang-bincang nak pakai baju apa nak pakai tudung apa. sebabnya kitaorang ada sesi bergambar. excited gak ah. first time gambar formal pakai kot bagai. hahah so nak perect kononnya. tu yang bincang sampai seminggu. 



Lepas photoshoot formal. kita photoshoot informal pulak khen.

Kuliah kuliah dan terus kuliah. pastu sampai la hari terakhir kuliah kitaorang. sobs sobs. sebelum PSPM 1 kitaorang ada study week (seminggu) lepas habis study week, barulah exam start. uii dedor.

Last lecture for Sem 1.

Fuhh memang banyak betul kenangan selama 5 bulan duduk KMJ ni. yang best yang tak best semua ada. Kalau nak masuk matrik, pilihlah KMJ sebab korang boleh jimat duit sebab KMJ selalu bagi makan free bila ada event besar-besar. pastu setiap event yang dia buat semua best-best. seronok sampai tak boleh lupa. heheheeh.




Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…