Skip to main content

Iftar Perdana KMJ 2015

Assalamualaikum.

Hai.

          Pada 13 Julai 2015 yang lalu (cewahh ayat ada tak macam journalist? kahkahh) KMJ buat annual iftar. eheyyyy. kiranya masa tu kami (pelajar-pelajar KMJ dapat makan free- jimat sikit duit hakak) bukan senang nak dapat makan free kat KMJ nihh (pesta durian pon kena bayar. opps) memang rare sangat. Petang Selasa tu memang padatlah dengan aktiviti kat masjid. ada solat berjemaah, ada ceramah (oleh Ustaz Azam Al-Kankari) memang best. tapi malangnya, Ai tak turun pun pergi masjid lepas habis kelas tu. sebab penat sangat wehh kelas habis pukul 4.30 petang. jadi, pukul 7 baru pergi turun. kehkehhh tak langgar peraturan, cuma ... - sambung sendiri.

At first, sebelum masuk masjid, kitaorang diberi sebotol air mineral dengan dua biji kurma untuk berbuka nanti. muka memasing cam kesal gila. ada kawan Ai tu was like "kurma ngan air mineral je ke wehh?" biasanya kalau kat bilik kitaorang makan berat terus lepas azan. lepas habis makan baru solat Maghrib. tu kalau kat KMJ. kalau kat rumah Ai makan kuih dulu or minum air je then solat pastu baru makan berat. KMJ dengan rumah tak sama. ikut majoriti. kalau tak nanti aku makan sensorang jekk T.T

          Lepas habis je solat, semua berpusu-pusu keluar pergi Dataran Wawasan. ape lagi kan, serbu makanan la wehh. setiap orang disediakan satu kupon ikut blok kediaman masing-masing. jadi, kami pun berlari dengan pantas menuju ke stesen untuk blok E (takdelah pantas mana pon. terkedek-kedek jugak) Cer teka kitaorang makan apa? Ai pun taktau. nak kata nasi minyak, bukan. nasi bukhari lagilah bukan. nasi putih, pun bukann. Ai pun confius. lauk pulak, ayam masak merah, kurma daging dengan kari kacang. ohh tak lupa jugak aiskrim Walls dan secawan sirap (lama dah tak minum sirap. hakhak)

Habis makan buat gapo? apa lagi ... selfie . selfie . selfie non-stop. bagai Dataran tu kami punya.

Selepas kenyang melantak [ Part 1 ]

Selepas kenyang melantak [ Part 2 ]

Tunggu untuk solat tarawikh (betul ke ejaan tu. betul la kot asal
ngko paham)

          Macam biasa hari pertama Syawal, sambut kat Segamat dulu (rumah atuk belah ayah)- setiap tahun pun macam tu. lepas Zohor, barulah bertolak balik kampung kat Pontian. syok nihh nak balik kampung sebab kalau takde kampung, tak feel la weh nak raya! raya, raya jugak, still tak lupa pada arwah atuk Samad. Al-Fatihah untuk arwah atuk. tahun ni merupakan tahun kedua beraya tanpa atuk. hmmm, sampai je kampung petang tu, terus gi kubur atuk. rindu sangat. moga Allah tempatkan arwah atuk dikalangan orang-orang yang beriman. aamiinn~

Setiap tahun nenek memang buat burasak. sape pernah makan? ok, serious talk, Ai taksuka burasak sebab rasa dia. tapi tah kenapa kan, tahun ni Ai attempt untuk makan burasak tu and ... I've made it. sedaplah pulak burasak ni. asal dulu masa makan rasa dia lain. taste bud dah bertukar kot. hahahah makan ngan rendang sedap wehh. yang belum cuba patut cuba. burasak ni, dia berasn yang direndam dengan santan (rendam ke? pape je laa) pastu dia rebus dengan santan. memang unik dan sedap. cub kay cubaa.

ni dia yang namanya burasak. dibungkus dengan daun pisang.
image by Google.

muka balik kampung.  naik kereta ngangah
hahahahahah.

bila lalu Bukit Batu, akan lalu tempat ni.
memang feeling kampung abis ah. fresh air!

tahun ni duit raya agak-kurang. kaklong dengan paklang raya rumah mertua.
jadi kurang sikit laa. ke sebab ekonomi Malaysia jatuh.
ke sebab duit raya pun kena GST? tetttttt! 




Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …