Skip to main content

Allah Suruh Lebih Banyak Berdoa

Assalamualaikum.

Hai. ok ok seperti yang semua batch 97 dah maklum. harini dah boleh nak buat semakan secara online untuk tawaran ke Matrikulasi bagi tahun 2015/2016. yes, I was expecting too much. konon was like aku-akan-dapat. tepat jam 12 tengah hari, Ai pun bukak laman web KPM. nak check matrikulasi lah ni. ok benggang sebab jammed! (kes, ramai sangat bukak laman web tu)

          Tetiba dapat pulak whatsapp daripada Shida, ok dia dapat tawaran dekat Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh). ok dah start jeles. Ai masih tak dapat apa-apa respon. sebabkan mengalah dengan semakan online, Ai sms je. tak lama lepastu Akem pulak whatsapp cakap dia dapat tawaran dekat Kolej Matrikulasi Selangor (KMS). memang Ai dah tak keruan. kawan Ai yang lagi sorang, Hajar dia kata dia tak dapat matriks. tak lama lepas tu, Ai dapat message...

zasssss! macam kena panah petir wehh.

Ok maybe I should'nt expecting too much like aku-akan-dapat. crap! tak dapat pun. even ada lagi dua orang kawan Ai yang tak dapat. I still ... taktau la nak nangis ke cemana. memang matriks Ai punya last choice. tapi bila tak dapat tu memang terkilan jugaklahh. like, kenapa aku tak dapat? sedangkan orang lain yang result bawah aku pun dapat? all the things that came out from my mind.

          Balik pada diri kita sendiri. I know, Ai lack dalam minta / berdoa dekat Allah untuk ni. jarang nak buat solat hajat, solat dhuha semua. salah Ai sebab tak mintak. mungkin sebab tu Allah tak bagi. dia nak Ai dekat dengan dia. berdoa lagi banyak. mintak lagi banyak. Allah kan lagi suka kalau hamba dia minta / berdoa. kat situ salah Ai.

Kedua, mungkin matriks bukan yang terbaik untuk Ai. bukan rezeki Ai nak masuk matriks. it's ok Ai terima. even though matriks tu last choice, sekurang-kurangnya, kalau rezeki Ai bukan dekat UPU, Ai masih ada matriks untuk back-up. so, I came out with this 

Just in case kalau takde rezeki dekat UPU.

          Ni pengajaran buat diri Ai. mungkin lepas ni Ai kena banyak dekatkan diri pada Allah, banyak berdoa, banyak mintak. sebab Allah tu maha pemurah. apa-apa pun yang jadi, Ai terima je. rezeki semua datang daripada Allah. :) 



       

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum.

Giveaway kali ini merupakan giveaway kedua yang aku buat, dan akan dijalankan selama 2 minggu. Yeayyyy, tepuk tangan. Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan ni rasanya nak share dekat para blogger semua. Aku harap, ramailah yang sudi nak join giveaway aku ni. Hadiah kali ni istimewa sikit sebab korang berpeluang dapat 1 set produk kecantikan organik. Eksited tak? Selain tu, 2 helai wide shawl akan diberikan pada pemenang-pemenang yang bertuah.


Klik banner untuk join. 
Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh aku sendiri, sebagai tuan punya blog.
Set produk kecantikan : 1 Turmeric Cream, 1 Turmeric Soap & 1 Organic foundation.

Syarat Wajib Giveaway Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham"Follow blog : Aishah BadrulhishamFollow Instagram : @aishah.b…