Skip to main content

Allah Suruh Lebih Banyak Berdoa

Assalamualaikum.

Hai. ok ok seperti yang semua batch 97 dah maklum. harini dah boleh nak buat semakan secara online untuk tawaran ke Matrikulasi bagi tahun 2015/2016. yes, I was expecting too much. konon was like aku-akan-dapat. tepat jam 12 tengah hari, Ai pun bukak laman web KPM. nak check matrikulasi lah ni. ok benggang sebab jammed! (kes, ramai sangat bukak laman web tu)

          Tetiba dapat pulak whatsapp daripada Shida, ok dia dapat tawaran dekat Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh). ok dah start jeles. Ai masih tak dapat apa-apa respon. sebabkan mengalah dengan semakan online, Ai sms je. tak lama lepastu Akem pulak whatsapp cakap dia dapat tawaran dekat Kolej Matrikulasi Selangor (KMS). memang Ai dah tak keruan. kawan Ai yang lagi sorang, Hajar dia kata dia tak dapat matriks. tak lama lepas tu, Ai dapat message...

zasssss! macam kena panah petir wehh.

Ok maybe I should'nt expecting too much like aku-akan-dapat. crap! tak dapat pun. even ada lagi dua orang kawan Ai yang tak dapat. I still ... taktau la nak nangis ke cemana. memang matriks Ai punya last choice. tapi bila tak dapat tu memang terkilan jugaklahh. like, kenapa aku tak dapat? sedangkan orang lain yang result bawah aku pun dapat? all the things that came out from my mind.

          Balik pada diri kita sendiri. I know, Ai lack dalam minta / berdoa dekat Allah untuk ni. jarang nak buat solat hajat, solat dhuha semua. salah Ai sebab tak mintak. mungkin sebab tu Allah tak bagi. dia nak Ai dekat dengan dia. berdoa lagi banyak. mintak lagi banyak. Allah kan lagi suka kalau hamba dia minta / berdoa. kat situ salah Ai.

Kedua, mungkin matriks bukan yang terbaik untuk Ai. bukan rezeki Ai nak masuk matriks. it's ok Ai terima. even though matriks tu last choice, sekurang-kurangnya, kalau rezeki Ai bukan dekat UPU, Ai masih ada matriks untuk back-up. so, I came out with this 

Just in case kalau takde rezeki dekat UPU.

          Ni pengajaran buat diri Ai. mungkin lepas ni Ai kena banyak dekatkan diri pada Allah, banyak berdoa, banyak mintak. sebab Allah tu maha pemurah. apa-apa pun yang jadi, Ai terima je. rezeki semua datang daripada Allah. :) 



       

Comments

Popular posts from this blog

Temuduga Diploma Bahasa Inggeris UPSI

Assalamualaikum.

 Hai. Ai kembali lepas beberapa hari menghilangkan diri. Sebenarnya, Ai pergi Tanjung Malim, Perak sebab ada temuduga untuk jurusan diploma Bahasa Inggeris dekat Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). It's just an interview. tapi harap-harap Ai terpilih/lulus ujian khas dan temuduga tu. Aminn. doakan kejayaan Ai ye? :)

          Bila cakap pasal UPSI benda yang akan keluar dalam kepala mesti "jadi cikgu". Just like when I told my grandparents that I was chosen to be interviewed in UPSI. "Jadi cikgu BI lah ni." (since my grandfather was a teacher) tak semestinya. Ai baru ambil jurusan diploma. habis diploma, belum layak jadi cikgu. kena sambung ijazah lagi. dan tak semestinya yang belajar kat UPSI tu, semuanya jadi cikgu. kena tahu tu.

My interview was on 21 April 2015. (sejak bila speaking ni Aishah?) pagi tu, pukul 8.15-10.30 pagi, calon-calon temuduga kena lalui ujian khas. atau senang kata, writing test. ujian ni, termasuklah pemahaman g…

Peluang Kedua: Ujian JPJ

Untuk pertama kalinya seorang Aishah dah dapat lesen memandu. yeayyyyy!!! akhirnya, impian aku untuk dapatkan lesen memandu sebelum umur 20 dah tercapai. Alhamdulillah. terima kasih Abah, sebab tanggung semua bayaran untuk aku ambil lesen :)
          Pengalaman yang paling takkan aku lupakan sampai bila-bila. dengar orang lain ada lesen memandu, eh kau nak jugak ambil lesen. tengok member2 kau dah boleh drive, kau pun nak drive. dahsyat la pengaruh rakan sebaya ni kan?
Siapa cakap memandu tu senang? susah ok. (for beginners yang start dari ZERO) kalau untuk yang memang dah pandai memandu senanglah kot. Tapi masa dekat sekolah memandu, ada sorang abang ni kata, susah. dia dah pandai memandu dah jauh dah pun dia memandu. dah round satu Malaysia, cuma takde lesen je. so, bila kena memandu kat litar, dia jadi tak reti memandu. sebab apa? sebab kita ada RULES yang kena ikut semasa dalam litar anda jalan raya.
          Which is, kedudukan tangan pada stereng mestilah 3-9. guna kaedah tol…

Temuduga Penolong Pegawai Farmasi

Hai.

          Selamat datang ke blog asing ini. For sure awak datang sini sebab dapat temuduga SPA bahagian Separa Perubatan kan? And for sure jawatan yang awak pilih ialah Penolong Pegawai Farmasi. Ok, terima kasih sebab sudi singgah. Harap entri ini dapat membantu untuk awak prepare apa yang patut. Oh, sebelum tu, tahniah ya sebab berjaya dalam Peperiksaan Online SPA.

1 April 2016




     Tarikh aku dapat panggilan surat temu duga tersebut. Syukur Alhamdulillah. Disebabkan ada lagi 19 hari untuk prepare, maka macam-macam benda keluar dalam kepala.

"Apa nak prepare?'

"Soalan apa dia akan tanya?"

"Penemu duga tu agaknya macam mana?"

and so on.

Langkah pertama, aku whatsapp cousin dengan kawan aku. Sebab dorang berdua dah pass interview dengan jayanya dan sekarang tengah belajar dalam bidang nursing. Sambil-sambil tu ada jugalah aku cari bloggers yang dah ada pengalaman interview separa perubatan SPA ni (macam yang awak tengah buat ni). So, daripada tips dorang, …